February 9, 2023 · Redakcija

Domaći IT 2022. zabeležio rast uprkos preprekama, ukazuje istraživanje HelloWorlda

Uprkos opštem trendu rasta, u četvrtom kvartalu 2022. je zbog opšte nesigurnosti zabeležen pad oglasa od 17 odsto u odnosu na treći kvartal.

Prema istraživanju HelloWorld-a o trendovima u domaćem ITju za 2022. godinu, domaće tržište nastavilo je rast uprkos preprekama.

U celini, podaci te platforme pokazuju rast u broju oglasa od 27 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok se u pojedinim mesecima javljalo i preko 50 odsto više oglasa u odnosu na isti mesec prethodne godine. 

No, kako je u četvrtom kvartalu zabeležen pad od 17 odsto oglasa u odnosu na prethodni, jasno je da su globalne prilike izazvale oprez poslodavaca i na domaćem tržištu, kao i da su ti trendovi s kraja prošle godine najavili događaje s početka 2023.

U pogledu najperspektivnijih pozicija, kao i prethodnih godina, prednjače programeri sa poznavanjem JavaScript-a, a takođe su traženi i Java, Python, C# i C++, .NET i PHP.

Što se tiče pozicija, poslodavci su 2022 godine najviše bili u potrazi za sledećim:

  1. 1. Frontend developer
  2. 2. IT Help Desk / Support
  3. 3. System Administrator / Engineer
  4. 4. Java Developer
  5. 5. .NET Developer

Seniorima je bilo namenjeno 24 odsto oglasa, dok je za juniore bilo tek 12 odsto ponuđenih poslova. U nedostatku seniornih kandidata, najveći broj oglasa, oko dve trećine, bio je namenjen onima sa između 2-5 godina iskustva.