October 20, 2023 · Redakcija

Srbija i Ginkgo Bioworks pokreću akcelerator za biološke startape

Prema potpisanom Memorandumu, akcelerator će pružati podršku srpskim kompanijama koje se bave razvojem bioloških proizvoda.

Srbija je potpisala Memorandum o razumevanju sa američkom kompanijom Ginkgo Bioworks, koja se bavi sintetičkom biologijom, sa ciljem da unapredi svoju viziju u oblasti bioekonomije, prenosi eKapija.

Memorandum je potpisan na međunarodnoj konferenciji „Budućnost biotehnologije”, koja je održana u Beogradu.

Prema Memorandumu, Ginkgo Bioworks i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije će zajednički raditi na uspostavljanju Startap akceleratora, koji će pružati podršku srpskim kompanijama koje se bave razvojem bioloških proizvoda. Startapi će imati pristup uslugama za istraživanje i razvoj (R&D) koje nudi Ginkgo Bioworks, kao i njihovoj horizontalnoj platformi i bogatom iskustvu u oblasti sintetičke biologije.

Osim toga, Memorandum predviđa i saradnju na implementaciji novih biobezbednosnih kapaciteta u Srbiji, uključujući inovativne programe praćenja patogena na različitim strateškim tačkama što će, kako se navodi, doprineti jačanju pozicije Srbije kao novog centra za bioekonomiju u Evropi.

Jednu od ključnih uloga u okviru ove saradnje ima i BIO4 kampus u Srbiji, koji će biti mesto za istraživanje i centar za razvoj bioekonomije u Evropi. Kompanije koje će biti smeštene u BIO4 kampusu će imati priliku da koriste platformu Ginkgo Bioworks, uz različite podsticaje. Takođe, kompanije će moći da angažuju stručnu ekipu i iskoriste ekspertizu Ginkgo Bioworks na licu mesta.

Suosnivač i šef inovacija za startape u Ginkgo Bioworks, Ostin Če, je izjavio da je impresioniran aktivnostima u BIO4 kampusu i dinamičnim ekosistemom koji se razvija u Srbiji, dodajući da je Ginkgo Bioworks ponosan povodom ovog partnerstva, kao i da se raduje ubrzanju istraživanja i stvaranju zamaha za kompanije koje razvijaju proizvode bazirane na biologiji.