March 28, 2023 · Redakcija

U Srbiji 30% žena u gejmingu, najviše u Evropi

Domaća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca sa prihodima od oko 125 miliona evra godišnje.

Prosek žena koje rade u gejming industriji u Srbiji je 30 odsto, što je iznad evropskog proseka od 22 odsto, čime je Srbija prva u Evropi, prenosi biznis.rs.

Kako navode Playstudios Europe i Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), domaća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje.

Pritom, domaće igre su preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19 odsto, prema podacima SGA. Industrija mobilnih igara dodatno raste zbog popularnosti tzv. “kežual” igara (18 odsto) koje su po pravilu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

„Gejming industrija nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije’’, rekao je Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

Svesna ovog stanja, domaća industrija se poslednje vreme fousira na pitanje žena u industriji, i na pravljenje još većih proboja na tom polju, imajući u vidu da je 30 odsto žena često na pozicijama poput HR ili angažovano oko društvenih mreža.

Podsetimo, tokom marta SGA je organizovala nekoliko događaja u okviru programa SGA Empowers, koji su posvećeni ženama svih uzrasta i nivoa znanja, i koji za cilj imaju da učine lakšim pronalazak zaposlenja, kao i napredak u karijeri za one žene koje već rade u industriji.