November 10, 2022 · Redakcija

11. i 12. decembra FONIS realizuje peti Hakaton za srednjoškolce

Takmičenje je namenjeno učenicima srednjih škola na teritoriji Srbije koje zanima IT svet.

Udruženje studenata informatike FONIS sa Fakulteta organizacionih nauka po peti put zaredom organizuje programersko takmičenje, Hakaton za srednjoškolce, i to 10. i 11. decembra 2022. godine.

Kako se navodi, Hakaton za srednjoškolce predstavlja programersko takmičenje na kome timovi imaju zadatak da za 24 časa kreiraju softversko rešenje na zadatu temu. Tokom rada će svi učesnici imati podršku stručnih mentora, a po isteku vremena za rad, svaki tim će prezentovati svoju ideju i rešenje pred stručnim žirijem. Žiri će na kraju odabrati tri najbolja tima i dodeliti im nagrade.

Pre Hakatona, timovi koji prođu inicijalnu selekciju imaće priliku da prisustvuju na radionicama, kako bi stekli nova znanja i spremili se za sam događaj. Predavanja će se održati iz oblasti backend-a (Pavle Prica, Cloud inženjer i deo Zühlke tima), frontend-a (Vladimir Tomić, Advanced Software Engineer u kompaniji Zühlke), soft skills (Mateja Ivanović, alumni član FONIS-a i apsolvent na Fakultetu organizacionih nauka), GIT (Jelena Milev, alumni član FONIS-a i Junior Software Developer u Levi9).

Prema saopštenim informacijama, takmičenje je namenjeno učenicima svih srednjih škola na teritoriji Republike Srbije koje zanima svet informacionih tehnologija, a žele da prošire svoja znanja i praktično ih primene. 

Projekat je pokrenut s ciljem da podstakne srednjoškolce da se bave programiranjem, kao i da se sa njim susretnu na malo drugačiji način nego na časovima u školi i to uz opuštenu atmosferu i druženje sa vršnjacima sličnih interesovanja.

Prijave za učešće su otvorene od 3. do 17. novembra na zvaničnom sajtu, gde se takođe može naći više informacija o projektu. Drugi krug, koji podrazumeva online test, planiran je za 22. novembar, a radionice od 25. do 27. novembra 2022. godine. Učešće je potpuno besplatno.