November 17, 2023 · Redakcija

Proglašene pobednice EWA programa za preduzetnice i dodeljeno 15.000€ sredstava

Prvo mesto osvojila je Ana Nešić za platformu Mali proizvođači, a drugo mesto je pripalo Mariji Ignjatović, osnivačici kompanije Baaro koja se bavi proizvodnjom proizvoda od sušenog voća.

U Startit Centru Beograd je održan završni događaj prvog izdanja programa Osnaživanje preduzetnica u agrikulturi (EWA), koji je namenjen podršci ženama koje pokreću ili razvijaju svoje biznise u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji, na kom je održano finalno takmičenje i podeljene nagrade.

Program je organizovan od strane domaće neprofitne organizacije Startit i evropske zajednice za inovacije u hrani EIT Food, koja je podržana od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT), organa Evropske unije.

Na događaju su predstavljena rešenja 10 učesnica programa, koje su tokom prethodnih šest meseci radile na unapređenju svojih biznis ideja uz pomoć mentora i obuka u oblasti prodaje, marketinga i razvoja biznisa. Stručni žiri je ocenjivao njihov napredak, održivost i potencijal poslovnog modela, kao i pozitivan uticaj na društvo i životnu sredinu koji će učesnice ostvariti realizacijom svojih projekata.

Prvo mesto na programu i grant od 10.000€ osvojila je Ana Nešić, osnivačica platforme Mali proizvođači, koja povezuje male proizvođače iz ruralnih delova Srbije, sa kupcima u većim gradovima. Trenutno platforma ima preko 138.000 potrošača i bazu od preko 1800 proizvođača hrane.

Drugo mesto i grant od 5.000€ osvojila je Marija Ignjatović, osnivačica kompanije Baaro koja se bavi proizvodnjom proizvoda od sušene jabuke i kruške koji su pogodni za konzumaciju od strane potrošača sa zdravstvenim problemima poput insulinske rezistencije i dijabetesa.

Proizvodi nastaju u inovativnoj sušari koja funkcioniše kao zatvoren sistem koji troši pet puta manje električne energije od standardne sušare, i do 20 puta manje od procesa liofilizacije. Marija je istakla da joj je program omogućio da dobije kvalitetno znanje, kontakte i smernice za dalji razvoj svog biznisa, i da planira da sredstva uloži u dodatnu opremu za sušenje, što će otvoriti mogućnost za zaposlenje i osnaživanje osoba sa invaliditetom.

Program EWA (Empowering Women in Agrifood) se ove godine, pored Srbije, održavao u još 10 zemalja Evrope. Sve učesnice programa će imati priliku da se povežu uživo na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ženama u agrikulturi, Women in Agrifood Summit, koja se održava 1. decembra u Vilnjusu u Litvaniji.

Cilj EWA programa je da sveobuhvatno podrži preduzetnice u ranoj fazi njihovog biznisa i pomogne im da iskoriste svoj potencijal, obezbeđujući im odgovarajuća znanja i pristup mreži kontakata kako bi mogle da uspešno započnu i razviju održive prakse i poslovne aktivnosti u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji.