March 2, 2023 · Redakcija

Studenti ETF-a pridružuju se blokadi fakulteta usled povećanja školarine

Školarina za smer softversko inženjerstvo podignuta je sa 243.000 na 280.000 dinara.

Studenti elektrotehničkog fakulteta pridružili su se protestu studenata Arhitektonskog fakulteta, a protiv najavljenog povećanja školarina, prenosi Magazinstudent.

Globalna kriza i talasi otpuštanja koji su zahvatili velike korporacije u IT sektoru i šire, došli su i do Srbije. Najpre smo nedavno dobili i indicije da otkazi u IT firmama  stižu u Srbiju, da bi pre nekoliko dana, Univerzitet u Beogradu objavio je da podiže cene školarina na pojedinim fakultetima.

Kako se navodi, cene školarina su na na nekim fakultetima podignute kako bi se usaglasile sa stopom inflacije ili drugim parametrima, dok su na drugim mestima cene školarina povećane u znatno većem obimu. Sve u svemu, raspon povećanja kreće se od devet do 46,8 odsto, koliko je školarinu za studente osnovnih studija povećao Mašinski fakultet. 

Usled novonastale situacije, studenti Arhitektonskog fakulteta otpočeli su blokadu svog odseka, nezadovoljni uslovima rada, manjkom sredstava za rad, i najavljenom merom povećanja školarine sa 240.000 dinara na 290.000. 

Kako navodi portal Magazinstudent, nakon četiri dana protesta kolega sa arhitektonskog fakulteta, iz istih razloga im se pridružuju i studenti ETF-a. Naime, školarina za smer Elektrotehnika i računovodstvo povećana je sa 108.000 na 126.000 dinara, dok je za jedan od najskupljih i najtraženijih smerova Softversko inženjerstvo, školarina povećana na 280.000, sa dosadašnjih 243.000 dinara.

Kako se navodi, studenti najavljuju sastanak sa dekanom u 10.30h, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, nakon sastanaka započinju protest. Slični razgovori u slučaju Arhitektonskog fakulteta za sada nisu dali rezultate.