October 20, 2022 · Redakcija

Eleven Ventures veliki regionalni seed fond pokrenuo program Eleven Alpha za startape

Eleven Alpha obuhvata, između ostalog, i finansijsku podršku u iznosu od 300.000 evra

Bugarski fond Eleven Ventures, usmeren na pre-seed i seed ulaganje u jugoistočnoj Evropi, objavio je da pokreće tromesečni program pod nazivom Eleven Alpha za perspektivne preduzetnike, kojim nastoji da obezbedi podršku i pristup ekspertizi startapima u zamenu za 10 odsto udela u kompaniji. 

Kako je najavljeno, Eleven Alpha podrazumeva i finansijsku podršku u iznosu od 300.000 evra, a namenjen je osnivačima koji su trenutno u fazi pre realizacije projekta, odnosno razrađuju svoju ideju, proizvod i startap.

Prijave su otvorene do 19. novembra, dok će Eleven Alpha kontaktirati sve kandidate najkasnije do 1. decembra, te potpisati ugovore sa odabranim startapima do 22. u mesecu. Što se tiče programskih aktivnosti, trajaće od januara do aprila 2023. godine. 

Prema informacijama istaknutim na zvaničnom sajtu pomenutog fonda, nakon potpisivanja ugovora, osnivači dobijaju pristup svim znanjima i resursima kompanije Eleven koji će im pomoći u izgradnji sopstvenog biznisa. Pored toga, biće im dostupna konstantna podrška u procesu razvijanja plana koji će im pomoći da dođu do naredne faze.

Ivaylo Simov, managing partner fonda Eleven Ventures, izjavio je povodom pokretanja Eleven Alpha da su posvećeni traženju graditelja budućnosti sa smelim idejama.

„Eleven Alpha objedinjuje sve što smo naučili tokom poslednjih 10 godina i čini ga dostupnim u strukturiranom obliku budućim osnivačima, koji tek osnivaju svoje kompanije. Želimo da im budemo partner u prvim koracima, što smatramo najvažnijim za njihov konačni uspeh”, rekao je Simov.

Struktura programa

Prva faza (otkrivanje) jeste segment tokom kojeg osnivači postavljaju temelje svog poslovanja. Drugim rečima, u ovoj fazi oni bolje upoznaju svoje klijente, komuniciraju sa njima i pokušavaju da razumeju njihove probleme i potrebe.

Druga faza (dizajn) predstavlja deo programa koji podrazumeva da osnivači definišu vrednost koju donose klijentima, uče da naprave proizvod po njihovoj meri, dizajniraju poslovni model i uče kako da ga modifikuju, testiraju i potvrde svoju početnu hipotezu.

Treća i poslednja faza (isporuka) obuhvata aktivnosti tokom kojih osnivači grade strategiju izlaska na tržište, počinju da prodaju, uspostavljaju osnove za rast i pripremaju sve što je potrebno za dalje prikupljanje sredstava.

Više informacija o uslovima učešća, kao i o samom Eleven Alpha programu, mogu se pronaći zvaničnom sajtu fonda Eleven Ventures.