January 10, 2023 · Redakcija

COO ECDa: „Broj ljudi, kompanija, država koje stavljaju kriptovalute i blockchain u sferu svog interesovanja se povećava”

Domaći ECD očekuje izuzetno brz rast industrije i dalje napredovanje tehnologije i mogućih primena, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji.

Dve kompanije u Srbiji nedavno su dobile licencu Narodne banke Srbije (NBS) za bavljenje trgovinom kriptovalutama, a portal eKapija imao je priliku da razgovara o tome s predstavnikom jedne od njih, Markom Matanovićem (COO kriptomenjačnice ECD).

ECD menjačnica osnovana je 2012. godine i omogućuje kupovinu i prodaju digitalne imovine (kriptovaluta), njihovu razmenu, konsultacije, edukaciju. Kako je na početku razgovora Matanović istakao, za dobijanje licence bilo je potrebno zadovoljiti uslove, mahom definisane Zakonom o digitalnoj imovini koji je donesen pre godinu i po dana. Činjenica da su dobili licencu, ističe Matanović, dokazuje kredibilitet i ozbiljnost pravnog lica, budući da je potrebno kreirati i dostaviti niz procedura, postaviti predlog odgovarajuće organizacione šeme, definisati odgovarajuće uloge u timu i zaposliti osobe sa relevatnim znanjima iz različitih oblasti (npr. Compliance, Risk, Revizija, I&T). 

„Bitni su i protokoli upravljanja rizicima i kontrole svih internih procesa. Možemo nabrajati dosta dugo. Izuzetno kompleksan posao. Trajanje analize predmeta od preko godinu dana ukazuje na složenost. Rezultat je da sada pouzdano znamo u praksi šta je sve potrebno uraditi da bi se dobila dozvola”, rekao je Matanović.

Prema njegovim rečima, sve usluge koje su im novom dozvolom omogućene da pružaju, pružali su i ranije. Naime, Zakon o digitalnoj imovini donet je decembra 2020. godine, a stupio je na snagu u junu 2021, pa je tako svim pravnim subjektima koji su do tada aplicirali za dozvolu omogućeno da nastave s radom i tokom procesa obrade zahteva.

„S obzirom na to da nam je dozvola izdata, nastavljamo samo sa onim što smo radili i ranije. Kupovina i prodaja kriptovaluta za dinare nastavlja da bude dostupna i za fizička i za pravna lica. Tu je i mogućnost čuvanja kriptovaluta na ECD Wallet-u”, objašnjava Matanović, dodajući da su optimistični u vezi dozvole Komisije za hartije od vrednosti, kao drugog državnog subjekta koji reguliše ovu oblast.

Sagovornik eKapije takođe ističe da su dozvole NBS izuzetno važne za naše tržište, budući da su na taj način prepoznate industrija i oblast. Ipak, Matanović ocenjuje da je razvoj tržišta kriptovaluta u Srbiji spor i pun izazova.

„Kada se osvrnemo u prošlost, proletelo je i dešavale su se izuzetne i pozitivne i negativne promene. Apsolutno je prisutan razvojni trend. Tako nekako vidimo i budućnost. Puno izazova, zanimljivih situacija. I više nego ranije verujemo u pozitivan trend. Očekujemo i dalje u izuzetno brzi rast industrije i dalje napredovanje tehnologije i mogućih primena. Broj ljudi, kompanija, država koje stavljaju kriptovalute i blockchain u sferu svog interesovanja se povećava”, kazao je Marko Matanović.

Na pitanje kako funkcionišu kriptomati koji su postavljeni u Beogradu i Novom Sadu, Matanović naglašava da je ceo proces jednostavan, te gotov za dva minuta. Kako kaže, neophodno je da korisnici imaju registrovan i verifikovan nalog na ECD.rs, a potom mogu fizički otići do jednog od kriptomata sa dve opcije ka transakcijama.

„Opcija kupovine podrazumeva ubacivanje dinara u kriptomat. I najčešće korisnici imaju neku od aplikacija na telefonu koja omogućava čuvanje ili prijem kriptovaluta. Skeniranjem QR koda sa telefona preko kriptomata, kriptomat dobija informaciju o adresi na koju će poslati kriptovalute. Ceo proces je gotov za dva minuta.” 

Kako kaže, prodaja kriptovaluta preko kriptomata funkcioniše slično.

„Prodaja podrazumeva da se opet, najčešće putem telefona, pošalju kriptovalute na kriptomat. Skenira se destinaciona adresa koja se pojavljuje kao QR kod na ekranu kriptomata. Desetak minuta nakon toga stiže potvrda korisniku na telefon u vidu SMS-a da može podići dinare. Razmatramo konstantno opcije širenja mreže kriptomata”, objasnio je Matanović.