October 25, 2023 · Redakcija

EBRD izabrao osam startapa iz regiona za program podrške i mentorstva

Gap App, Cloud City, Curious Sparrow, Neuroblast i Inclusio iz Srbije odabrani su među 18 startapa za učešće u Star Venture programu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas objavila imena osam startapa iz regiona koji su izabrani za program EBRD Star Venture, koji pruža savetodavnu podršku i mentorstvo brzorastućim preduzećima, piše eKapija.

Kako se navodi, izbor je napravljen na sesiji koja je održana u ICT Habu u Beogradu, gde je 18 startapa predstavilo svoje poslovne ideje.

Među izabranim startapima su View ECG i Hey Reach iz Severne Makedonije, Gap App, Cloud City, Curious Sparrow, Neuroblast i Inclusio iz Srbije, kao i Cardo AI /Softics Data Science iz Albanije.

Njihove biznis ideje obuhvataju različite oblasti, kao što su personalizovane knjige, ECG monitor koji u realnom vremenu prati rad srca, automatizacija komunikacije na Linkedin, platforma koja omogućava osobama sa invaliditetom da lakše dođu do usluga, aplikacija za pametne gradove, platforma za automatizaciju pravnih i konsultantskih usluga.

Podsetimo, program EBRD Star Venture je započet 2019. godine sredstvima koja je obezbedio Luksemburg, a od 2021. godine podržan i od strane Evropske unije putem WBIF/EDIF platforme. Ovo je bio šesti poziv za prijavu inovativnih preduzeća.

Izabrani startapi će u narednom periodu imati pristup tehničkoj ekspertizi, mentorstvu i strateškim programima za razvoj poslovanja koji će im pomoći da prošire svoje poslovanje kako bi se pripremili da privuku investitore ili druge izvore finansiranja. Program obuhvata i praktične radionice i susrete sa međunarodnim mentorima i lokalnim konsultantima, kao i potencijalnim investitorima.

Do sada je program podržao 39 startapa iz regiona u različitim oblastima, od strateškog i investicionog planiranja, pomoći u prikupljanju sredstava, istraživanja tržišta do razvoja poslovanja ili brendiranja i prodaje. Takođe je uspostavljena saradnja sa ključnim akceleratorima u regionu Zapadnog Balkana.