March 24, 2023 · Redakcija

Do Kvon, osnivač Terraform Labs, uhapšen u Crnoj Gori

Do Kvona traže vlade Singapura, SAD-a i Južne Koreje, i očekuje se brzo izručenje.

Do Kvon, suosnivač Terraform Labsa, uhapšen je u četvrtak u Podgorici, kada je na aerodromu pokušao da se ukrca na let za Dubai koristeći falsifikovana dokumenta, prenosi Bloomberg Adria.

Kako se navodi, vest o hapšenju objavio je čelnik MUP-a na svom Twitter nalogu. Iako su prve dostupne informacije pružile indicije da se radi o Do Kvonu i još jednom drugom licu, čekala se potvrda identiteta.

Kasnije je na zvaničnoj stranici crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, osvanulo saopštenje sa novim informacijama. Kako se u saopštenju navodi, dva lica su zaustavljena u pokušaju da se ukrcaju na privatni avion za Dubai, kada je utvrđeno da imaju lažne isprave Kostarike, a kasnije su nađene i belgijske putne isprave.

U saradnji sa jedinicama Interpola Belgije utvrđeno je da su i belgijske putne isprave falsifikat, a u saradnji sa Seulom je potvrđen identitet dva lica, kao i da su u pitanju Kwon Do Hyeong i Hon Chang Joon

„Riječ je o H.Ch.J. i D.H.K. za kojima je NCB INTERPOL Seul 20. septembra 2022. godine raspisao međunarodne potjernice radi obezbeđenja njihovog prisustva krivičnom postupku koji se vodi protiv njih pred Sudom južnog okruga u Seulu zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela iz oblasti privrede, preciznije težak oblik prevare.

Protiv oba lica je podnijeta krivična prijava za krivično djelo falsifikovanje isprave i to pred Osnovnim sudom u Podgorici, te nakon što se okonča ovaj postupak, lica će biti sprovedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici radi daljih postupanja shodno međunarodnoj potjernici NCB INTERPOL-a Seul.”

Kako smo već pisali, za Do Kvona se sumnjalo, a potom je i potvrđeno da je neko vreme proveo u Srbiji, i južnokorejski zvaničnici posetili su Srbiju početkom februara.

Terraform Labs stajao je iza terraUSD stabilnog novčića koji je bio vezan za vrednost dolara, nakon čega je postao jedan od najvećih blokčejnova u sklopu decentralizovanih finansija. Međutim, za razliku od drugih novčića te vrste, njegova vrednost nije se branila fizičkim asetima, već drugom digitalnom valutom po imenu Luna. 

Usled nestabilnosti kripto tržišta, povlačenjem sredstava korisnika sistema smanjila se i vrednost digitalnih novčića, što je izazvalo kaskadni efekat. Nakon kraha čitavog sistema, i nakon što su investitori izgubili na desetine milijardi uloženih sredstava, vlasti Južne Koreje, Singapura i SAD raspisale su svoje poternice za Do Kvonom, a američki SEC optužio je Do Kvona za prevaru i proneveru novca.

Iako Crna Gora nema sporazume o izručivanju sa zemljama koje traže Do Kvona, sve su u sklopu Interpolovog sistema, te se očekuje brzo izručenje.