February 8, 2023 · Redakcija

Delegacija iz Južne Koreje došla u Srbiju radi pomoći pri hvatanju Do Kvona, osnivača Terraform Labs

Do Kvon se nedavno pojavio na Tviteru i negirao optužbe, ali njegova lokacija i dalje nije poznata.

Zvaničnici iz Seula potvrdili su navode da su njihovi predstavnici, zajedno sa predstavnicima pravosuđa, tokom prošle nedelje posetili Srbiju kako bi dobili pomoć u pronalaženju Kvon Do-Hjunga, prenosi Bloomberg.

Do Kvon je osnovao i vodio Terraform Labs, kripto mrežu koja stoji iza TerraUSD stablecoina i tokena Luna. Iako je TerraUSD kompleksnim algoritamskim procesima trebalo da održava paritet prema dolaru, sistem se srušio u maju 2022, kada je krah TerraUSD i Lune zbrisao preko 60 milijardi dolara sa kripto tržišta, a posledično i više od toga, na globalnom nivou.

Budući da njegova lokacija nije bila poznata, septembra prošle godine, južnokorejske vlasti proglasile su Kvonov pasoš nevažećim i raspisale poternicu, zajedno sa još nekoliko saradnika. 

Srbija se spominjala kao verovatna Do Kvonova destinacija još u decembru prošle godine. Još tada su južnokorejske vlasti nagovestile da su ti navodi verovatno tačni, kao i da su u postupku kontaktiranja srpskih vlasti.

Nije poznato zbog čega bi Do Kvon otišao baš u Srbiju, imajući u vidu da Srbija podleže Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, iako nema bilateralni sporazum o izručivanju sa Južnom Korejom. 

Iako se Do Kvon nedavno pojavio na Tviteru, gde je tvrdio da nije pobegao, kao i da nije kriv za proneveru novca za koju ga optužuju, njegova lokacija i dalje nije poznata.

Ipak, vesti o poseti zvaničnika su prvi konkretniji pomaci u višemesečnoj poteri za njim i prvi konkretniji dokazi u prilog tvrdnji da južnokorejske vlasti veruju da se možda nalazi u Srbiji.