October 19, 2022 · Redakcija

Kako je suosnivač Figme napustio prestižni fakultet i postao postao milijarder

Suosnivač Figme, Dilan Fild, zaradiće čak dve milijarde dolara nakon što je kompaniju kupio softverski gigant – Adobe.

Kako su mediji nedavno preneli, Figma će 2023. biti preuzeta za oko 20 milijardi dolara u gotovini i akcijama od strane kompanije Adobe, a osnivač Figme, Dilan Fild, ovim dogovorom dveju kompanija treba da dobije udeo od 2 milijarde dolara. Zanimljivo je da je Fild, u roku od samo deset godina, odustao od fakulteta, te prešao put od stažiste LinkedIn-a do tvorca jednog od najpopularnijih dizajnerskih alata, i postao milijarder.

Naime, Fild je još tokom studentskih dana bio više zainteresovan za preduzetništvo nego za akademske studije, a radno iskustvo je u tom periodu, tokom letnjih pauza, sticao kao praktikant LinkedIn-a i kompanije Flipboard. 

Kada je imao samo 20 godina, napustio je studije računarstva na Univerzitetu Braun, nakon što je 2012. uspešno aplicirao za Thiel Fellowship – program grantova koji je studentima nudio priliku da dobiju 100.000 dolara za pokretanje biznisa.

Ipak, njegov prvi preduzetnički poduhvat, usmeren na proizvodnju softvera za dronove koji bi pomogli da se uhvate ljudi koji pijani upravljaju vozilima, nije zaživeo. Nakon toga je, zajedno sa kolegom sa Brauna, Evanom Volasom (Evan Wallace), pokrenuo Figmu. 

Kako se navodi, Fild i Volas su četiri godine usavršavali proizvod pre nego što su ga javno predstavili, a kompanija je posle toga doživela rapidan rast. Poređenja radi, 2018. godine procenjivalo se da Figma vredi 115 miliona dolara, dok je samo tri godine kasnije, posebno tokom pandemije, ta brojka doživela nagli skok, te dogurala do 10 milijardi dolara.

Uprkos ogromnom uspehu, Volas je napustio kompaniju 2021. godine, kako bi se fokusirao na druge projekte. Dilan FIld, sa druge strane, ostao je CEO Figme, a nakon što su mediji preneli da je Adobe kupio ovaj popularni dizajnerski alat, saopšteno je da će na čelu firme ostati i nakon akvizicije.

Prema procenama koje je iznela kompanija Adobe, Figma će generisati zaradu od čak 400 miliona dolara tokom 2022. godine.

Fild je nedavno u intervjuu za Protocol istakao da su žustre reakcije korisnika, koje su usledile nakon što je akvizicija obelodanjena, potpuno očekivane. Međutim, pomenut dogovor ove dve kompanije, kako kaže, neće ugroziti autonomiju Figme.

„Želimo da zadržimo svoj identitet, našu zajednicu, naš brend, našu platformu. Uzbuđeni smo zbog vizije koju Figma ima u pogledu dizajna proizvoda, ali i potencijala naših timova, koji se udružuju kako bi klijenti imali što veću korist”, rekao je Dilan Fild.