May 29, 2023 · Redakcija

Velika konferencija o decentralizovanoj nauci u Beogradu

DeSci Belgrade je međunarodna konferencija koja oblikuje i umrežava inovatore u naučnoj zajednici.

DeSci Belgrade je međunarodna konferencija na kojoj će se okupiti DeSci lideri iz celog sveta, i trajaće od 3–4 juna u Web3 House u Beogradu. Prijave su otvorene i besplatne.

DeSci nastoji da koristi web3 i blokčejn tehnologije, protokole za skladištenje podataka, pametne ugovore, tokenizaciju i još mnogo toga da reši neke od najvećih naučnih problema, od pristupa finansiranju i naučnom znanju, demokratizaciji i kompenzaciji doprinosa naučnika i istraživača, i šire. Stvaraoci u oblasti decentralizovane nauke trenutno se bave finansiranjem, objavljivanjem, podsticajnim mehanizmima, reproduktivnošću, problemima pristupa i još mnogim drugim temama.

Konferencija će okupiti neke od najinteresantnijih DeSci projekata koji će podeliti svoja iskustva i posetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa svetskim trendovima u decentralizovanoj nauci i budućnosti naučnih otkrića. Svojim učešćem, posetioci će moći da doprinesu i utiču na lokalnu naučnu zajednicu.

U okviru programa predviđene su prilike za upoznavanje inovatora na poljima finansiranja, bezbednosti, veštačke inteligencije, upravljanju podacima, i šire. Pored toga, postojaće i praktične radionice i stručni paneli na temu veštačke inteligencije, anonimnosti, bezbednosti, pitanja intelektualne svojine u kontekstu decentralizovane nauke, i šire.

Takođe, biće organizovane i debate na širok spektar tema, od on-chain organizacija i DAO kolektiva, do inovacija u oblasti prava, a posetioci će imati priliku da prisustvuju live demonstracijama proizvoda, povežu se sa zajednicom i ostvare vredne kontakte, upoznaju se sa osnovama web3 ekosistema, informišu se o tome kako primeniti DeSci alate na interaktivnim radionicama i još mnogo toga.

World of DeSci je globalna organizacija koja organizuje konferencije kako bi približila DeSci istraživačima i pomogla svetskoj naučnoj zajednici da ostvari svoj pun potencijal. World of DeSci ima cilj da stvori globalnu, distribuisanu i povezanu mrežu DeSci zajednica, a beogradska konferencija treba da posluži kao inkubator i središte aktivnosti buduće lokalne zajednice.

Prijave, kao i više informacija o konferenciji mogu se naći na linku, dok se više informacija o radu DeSci World može naći na zvaničnoj stranici.