October 14, 2022 · Redakcija

Domaći startap Collabwriting lansirao proizvod na Product Hunt-u i obezbedio prve plaćene klijente

Collabwriting je ekstenzija za pretraživače koja olakšava online istraživanje, kolaboraciju i komentarianje sadržaja.

Startup Collabwriting iz Beograda, koji se bavi unapređenjem procesa online istraživanja direktno na web-u i kolaboracije koja se odvija oko njega, nedavno je lansirao svoj proizvod na Product Hunt-u.

Collabwriting je u stvari ekstenzija za pretraživače napravljena s ciljem da olakša online istraživanja, omogućujući korisnicima da dele i komentarišu sadržaj koji pronađu, te efikasnije međusobno sarađuju. Upravo je aspekt saradnje ono što je Sandra Iđoški, suosnivačica pomenutog startapa, posebno istakla u razgovoru za portal Netokracija.

„Ono što Collabwriting najviše razlikuje od konkurencije jeste fokus na kolaboraciju, a ne samo na istraživanje. U timu ovo vidimo kao ključnu vrednost za veće timove i kompanije”, rekla je Iđoški.

Prema njenim rečima, ono što je ubrzalo proces razvoja proizvoda i validiranje samog proizvoda na širem tržištu jesu sredstva koje je startap dobio kroz programe Smart Start i Raising Starts Inovacionog fonda i NTP-a. Naime, tih 45.000 evra je, između ostalog, iskorišćeno za širenje tima i testiranje tržišta, a bitan faktor u razvoju startapa bila je i mentorska podrška koju su pomenuti programi obuhvatali.

Kako je navedeno, Collabwriting trenutno ima oko 150 korisnika na nedeljnom nivou, a samo 10 odsto tog broja su iz Srbije. Takođe, nedavno je obezbedio prvih sedam plaćenih klijenata nakon lansiranja proizvoda na Product Hunt-u.

Dostupne su besplatna i Personal Pro verzija aplikacije. Prva je namenjena pretežno za samoorganizaciju, dok je Personal Pro pak usmerena na profesionalce i frilensere koji u procesu istraživanja imaju potrebu da sarađuju sa eksternim učesnicima.

Takođe, Iđoški je za Netokraciju naglasila da je u narednom periodu planirano lansiranje i Studio verzije za rad u timovima i većim organizacijama, te da će petočlani tim Collabwriting-a usmeriti svoj fokus i dalje na testiranje tržišta i postavljanju osnovnih procesa marketinga, prodaje i podrške. Na taj način, kako kaže, ne samo da će kasnije skaliranje biznisa biti uspešnije, već će Collabwriting biti u potpunosti pripremljen za podizanje investicije u Q1 naredne godine.