January 27, 2023 · Redakcija

Predstavljen novi besplatni ćirilični font – Etar RNIDS

RNIDS je do sada sa javnošću podelio tri fonta, a svi su besplatni i dostupni za preuzimanje.

Na događaju koji se 26. januara odigrao povodom obeležavanja 11. godišnjice od početka registracije .срб ćiriličnih domena, govorilo se i o jeziku i veštačkoj inteligenciji, a tom prilikom predstavljen je i novi besplatni ćirilični font, Etar RNIDS.

Kako se navodi, o porodici fontova Etar RNIDS tom prilikom govorio je njihov kreator, grafički dizajner Petar Stošić. Font čine četiri varijante, dva uspravna i dva italik, i pripada grupi grptesknih pisama koji imaju široku upotrebu kako na internetu, tako i u štampi.

„Zbog svojih mekih detalja, zakrivljenih poteza, kao i blagih useka, dobija mekoću i karakter koji ovo tipografsko pismo odvaja od standardne forme grotesknih pisama. Useci mu pružaju bolju čitljivost u sitnom tekstu, kao i bogatiji i zanimljiviji utisak u krupnom planu. Kurziv je karakterističan po tome što ima forme slova koje odgovaraju srpskom načinu pisanja kurziva, pogotovo u slovima t, š, p, g” – istakao je Stošić.

Nakon predstavljanja novog pisma, Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije u Programu UN za razvoj, govorio je o vezi između veštačke inteligencije i očuvanja jezičke baštine, kao i o projektu COMtext koji želi da ubrza razvoj računarske obrade prirodnog jezika. Pravljenjem skuvoba podataka koji se mogu iskoristiti za druge, privatne inicijative, COMtext može da omogući i pospeši dalji razvoj otvorenih i slobodnih NLP/NLU alata za srpski jezik, naveo je Marković.

RNIDS je do sada sa javnošću podelio tri fonta – Areal RNIDS, Orto RNIDS i Lingva RNIDS, a oni se uz novi Etar RNIDS mogu preuzeti besplatno na sledećem linku.