October 20, 2022 · Redakcija

Otvoren Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji usmeren je na biotehnologiju i primenu veštačke inteligencije u zdravstvu.

Tokom konferencije Biotech Future Forum 2022, koja je održana 20. i 21. oktobra u Beogradu, zvanično je otvoren Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji. Kako je saopšteno, osnovan je u partnerstvu Vlade Srbije i Svetskog ekonomskog foruma.

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) predstavlja deo globalne mreže centara Svetskog ekonomskog foruma, pored onih koji su osnovani u Azerbejdžanu, Brazilu, Kolumbiji, Norveškoj, Indiji, Izraelu, Japanu, Kazahstanu, Ruandi, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu C4IR Srbija, Centar je platforma za javno-privatno partnerstvo, koja okuplja naučnike i istraživače, predstavnike države, industrije i civilnog društva radi stvaranja uslova za razvoj, testiranje i usavršavanje novih tehnologija za dobrobit društva

C4IR Srbija je usmeren na biotehnologiju i primenu veštačke inteligencije u zdravstvu, koje su, prema informacijama saopštenim iz Vlade, ključne za budući ekonomski rast. Centar će takođe nastojati da unapredi međunarodno priznanje Srbije kao globalnog centra za istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Borge Brende, predsednik Svetskog ekonomskog foruma, tokom konferencije je izjavio da su se Vlada Srbije i Forum obavezali da će podržati ubrzano usvajanje novih tehnologija u Srbiji osnivanjem pomenutog Centra.

Prisutnima se obratio i administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Akim Stejner koji je istakao da je biotehnologija ključna odlika razvoja modernog doba i da bi svet trebalo da bude ujedinjen u negovanju kulture eksperimentisanja i inovacija.

„Biotehnologija je ključna u pravljenju vakcina i doprinela je pravljenju lekova za mnoge bolesti. Uz pomoć biotehnološkog razvoja obezbeđuje se transformacija hrane i usporavaju klimatske promene”, rekao je Stejner.