October 17, 2022 · Redakcija

Analiza: U Srbiji duplo više startapa kroz četiri godine, sve više VC fondova prati tržište

Prema podacima iznetim na SPLET Tech konferenciji, broj startapa u Srbiji je udvostručen od 2018. godine. 

Kako je nedavno tokom velike SPLET Tech konferencije istaknuto, u Srbiji ima preko 500 uspešnih startapa, a naše tržište prati tridesetak fondova visoko rizičnog kapitala.

Prema podacima koji su izneti na pomenutom događaju, koji je pružio priliku svima iz ekosistema koji razvijaju inovativna rešenja i plasiraju ih globalno da se okupe i razmene ideje, broj startapa u Srbiji je udvostručen od 2018. godine. 

Takođe, na svetskim listama koje mere uspešnost startap ekosistema Srbija je iz godine u godinu visoko rangirana.

Ipak, istaknuto je da su u ekosistemu prisutne brojne poteškoće s kojima se osnivači startapa susreću, pre svega kada je reč o finansiranju. Kako su pojedini učesnici SPLET Tech konferencije konstatovali, preduzetnici neće u skorije vreme prestati da pozajmljuju sredstva od najbližih kako bi pokrenuli i održali svoje biznise. 

Naime, tu na red dolaze alternativna finansiranja, fondovi, kapital investitora. Kako se navodi, kompanije u pre-seed fazi lakše mogu doći do sredstava i runda do pola miliona nije problematična ukoliko neki tim ima dobru ideju. Međutim, nakon ove faze postaje znatno teže doći do investicija, posebno jer u Srbiji ne postoji dovoljan broj takvih startapa, pa tako ni zainteresovanih investitora.

Prema podacima koji su izneti na SPLET Tech-u, 25 do 30 fondova visoko rizičnog kapitala već prate srpsko tržište i ulažu u domaće startape. Zbog toga su u međunarodnom smislu veoma važne gorepomenute svetske liste, budući da dobra reputacija dosta utiče na to da se Srbija percipira kao dobar izbor za strane investitore i kompanije.