October 17, 2022 · Redakcija

Koje banke podržavaju Google Pay u Srbiji, kojim karticama je moguće platiti i kako se ova usluga aktivira?

Google Pay radi u okviru Google Wallet aplikacije, Mastercard i Visa podržavaju pomenutu uslugu, kao i pet banaka.

Google Pay, koji je uveden 2020. kao deo Google Wallet usluge i omogućio bezbedno čuvanje kartica u telefonu i beskontaktno ili online plaćanje istim, konačno je ove godine došao u Srbiju. U nastavku teksta slede informacije o tome koje banke ga podržavaju i kojim karticama će korisnici moći da plaćaju.

Kako se navodi, Google Pay mogu da koriste svi oni koji imaju karticu banke koja podržava pomenutu uslugu i Android uređaje sa Lollipop 5.0 i novijim operativnim sistemima, kao i sa NFC modulom (Near Field Communication).

Provajderi kao što su Mastercard i Visa podržavaju Google Pay, a što se tiče banaka to su: Poštanska štedionica, OTP, Halkbank, Intesa i Procredit. Ipak, neophodno je obratiti pažnju na činjenicu da Intesa i Halkbank podržavaju ovu uslugu samo na svojim Visa platnim karticama, dok Poštanska štedionica, OTP i Procredit omogućavaju svojim korisnicima plaćanje na ovaj način isključivo Mastercard karticama.

Sama procedura aktiviranja Google Pay-a vrlo je jednostavna i zahteva da korisnik, naravno, ima Google nalog, te skinutu aplikaciju Google Wallet. Nakon povezivanja Mastercard ili Visa platne kartice, unošenjem podataka sa nje ili slikanjem iste, neophodna je verifikacija SMS kodom. U slučaju da klijent poveže više platnih kartica, potrebno je da izabere primarnu za plaćanje. Na ovaj način, kako je istaknuto, omogućeno je beskontaktno plaćanje bez potrebe da fizičke kartice budu pri ruci ili da se unosi PIN kod, a nije neophodna ni internet konekcija.

Takođe, velika prednost ovog načina plaćanja plaćanja jeste, pored brzine, i bezbednost. Naime, prilikom transakcije, podaci platnih kartica su dobro zaštićeni, budući da Google Pay generiše virtuelnu karticu, odnosno token, za plaćanje. Prilikom svake transakcije, tehnologija tokenizacije omogućava da se pomenuti kod menja. Uz to, korisnici ne moraju da se brinu da li će nešto biti naplaćeno dvostruko, jer ta mogućnost ne postoji, čak i ako uređaj bude dva puta prislonjen uz POS terminal.

Kako je saopšteno, sve platne kartice su zaštićene sistemom zaštite uređaja (PIN ili napredna biometrijska zaštita). Korisnici ne moraju da brinu ukoliko izgube telefon, s obzirom na to da Google Pay ima opciju „Find my device”, koja im omogućava da sa udaljene lokacije zaključaju aplikaciju, promene šifru ili izbrišu svoje podatke, kako ne bi došlo do zloupotrebe.