July 14, 2023 · Redakcija

Otvorene prijave za Balkathon 4.0 za najbolje digitalne ideje

Timovi koji uđu u uži izbor imaće šansu da implementiraju svoje rešenje na Zapadnom Balkanu, i šansu da osvoje 10.000€ nagrade.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuo je regionalno onlajn takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana – Balkathon 4.0, prenosi eKapija.

Ove godine su na takmičenju predviđene tri kategorije: održivi turizam, zelena ekonomija i preduzetništvo, a rok za prijave je 13. septembar.

Kako se navodi, u održivi turizam spadaju mobilnost, moda i scenske umetnosti, u zelenu ekonomiju obnovljiva energija, zelene zgrade, transport, upravljanje vodama, upravljanje otpadom ili zemljištem, a u preduzetništvo web poslovne ideje, veštačka inteligencija, korisničke usluge, prediktivna analiza, automatizovani unos podataka, e-usluge i ostali digitalni alati.

Balkathon 4.0 je otvoren za timove sastavljene od učesnika iz ekonomija Zapadnog Balkana. Timovi koji uđu u uži izbor imaće priliku da osvoje dvodnevni mentorski program sa iskusnim stručnjacima, kao i šansu da implementiraju svoje rešenje. Pored toga, po dve najbolje ideje iz svake kategorije dobiće po 10.000 evra nagrade.

Timovi se podstiču da među svoje članove uključe kvalifikovane pojedince, IT kompanije, studente, nevladine organizacije, obrazovne ustanove, nove (start-up) kompanije, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, prošle godine su na takmičenju bile aktuelne sledeće kategorije: ePrivreda/virtualni promotivni alati/video & marketing uticaja, poljoprivreda/ prehrambena tehnologija i ruralni razvoj, obnovljivi izvori energije & održiva energija/transport i logistika, a Balkathon je kroz četiri godine postojanja doprineo stvaranju 15 proizvoda Made in Western Balkans.

Pobednici će biti objavljeni na službenoj ceremoniji dodele nagrada 3. oktobra, a više detalja o projektu, kao i dokumenti i informacije o proceduri prijave mogu se naći na stranici programa.