May 15, 2023 · Redakcija

AskGamblers — srpski IT proizvod prodat za 45 miliona evra

AskGamblers je domaći sajt koji pruža informacije o ocenama i rangiranju kazina, a koji je za 15 godina postojanja osvojio svet i zabeležio ogroman rast.

AskGamblers.com je već duže vreme najpoznatiji affiliate sajt na svetu u oblasti iGaming-a koji pruža informacije o ocenama igrača i rangiranju kazina. Od svog osnivanja, sajt koji je napravio domaći dizajner beleži konstantan rast, pa je čak dva puta akviziran. Ovo je priča o tome kako izgleda uspeh jedne ideje iz Srbije.

Od ideje do svetske prepoznatljivosti

AskGamblers nastao je 2006. godine u Srbiji i za kratko vreme postao jedan od najboljih, najpriznatijih i nagrađivanih sajtova u svojoj oblasti.

Iako nije bio prvi portal ovog tipa na svetu, uz mnogo truda i rada brzo je došao do prepoznatljivosti na svetskom nivou, pre svega zbog ambiciozne ideje da igračima osigura bezbedno gejming iskustvo i doprinese transparentnosti i verodostojnosti u iGaming industriji.

Kredibilitet kao usluga

AskGamblers je tržištu ponudio veliku vrednost u vidu integriteta servisa koji sakuplja i objavljuje komentare i ocene kazina od strane igrača, nudeći im tako način da steknu realan uvid u to u kojim onlajn kazinima mogu bezbedno da igraju igre.

S obzirom na veliki uticaj i popularnost među igračima, kazina vrlo ozbiljno shvataju svoju poziciju i rejting na AskGamblers-u i vode računa o svakom komentaru ili žalbi igrača. Jedan negativni komentar im može ozbiljno ugroziti biznis. AskGamblers stoga nudi i sertifikaciju kazina – garanciju poštenja i kvaliteta usluga. Do današnjeg dana, zahvaljujući svom jedinstvenom servisu za žalbe, ovaj domaći sajt pomogao je hiljadama igrača da povrate više od 50 miliona dolara.

„AskGamblers je još jedan u nizu primera kako se pametnim prepoznavanjem prilika iz Srbije (i sa Balkana) može uz izuzetno fokusiranu i posvećenu realizaciju napraviti svetski uspeh, pa čak i u izuzetno kompetitivnim industrijama kao što je iGaming”, rekao je Denis Ristić, General Manager kompanije AskGamblers.

AskGamblers je godinu za godinom ostvarivao velike uspehe, pa je od 2010. do 2020. skoro svake godine proglašavan najboljim affliate sajtom u iGaming-u. To je decenija svetske prepoznatljivosti. Kao domaći biznis koji je u potpunosti izgrađen bez spoljnih investicija, nije ni čudo što se našao na radaru jedne velike strane korporacije. Uspešni srpski sajt prodat je 2016. godine malteškoj firmi Catena Media za 15 miliona evra. 

U tom trenutku prihodi AskGamblers-a iznosili su 810.000€ sa profitnom stopom koja prelazi 80%. Tim je brojao 30 ljudi i svi su bili zaposleni u Beogradu. Međutim, te brojke su se brzo promenile.

Kada nagli rast postane konstanta

Zahvaljujući svojim naporima da bude sinonim za transparentnost i pouzdanost u iGaming industriji, inovacijama i stalnom unapređivanju tima, AskGamblers je nakon akvizicije svoje prihode utrostručio, a veličinu tima duplirao. Svaka kalkulacija je pokazala da se investicija u ovaj domaći startap isplatila već za 2-3 godine poslovanja.

Od 2022. godine, iGaming industrija se smatra jednim od najbrže rastućih sektora privrede. Kompanije iz ove industrije nalaze se među najprofitabilnijim kompanijama na svetu. Prateći svoje ambiciozne ciljeve, velike poslovne apetite i nastojanja u održanju visokih standarda, AskGamblers je ove godine otvorio novo poglavlje. 

Nakon šest godina, ovaj portal je od kompanije Catena Media kupio konkurent GiG Media, i to za tri puta više novca u odnosu na ono što je Catena Media platila – 45 miliona evra. 

Ova akvizicija podržava ciljeve AskGamblers-a da bude (i ostane) fokusiran na organski rast i geografsku ekspanziju. Uzevši u obzir da je GiG Media jedna od najperspektivnijih iGaming affiliate kompanija na svetu, sve su šanse da će se ti ciljevi uspešno i ostvariti.

„U AskGamblers-u želimo da pružimo najviši mogući kvalitet usluge i zato pred sebe stalno postavljamo ambiciozne ciljeve. Deo smo industrije koja ima brz tempo i konstantno napreduje, a mi je pratimo u stopu. I zato se radujemo zbog svih budućih poduhvata i prilika koje će ovaj novi početak doneti”, dodaje Denis Ristić.

Imajući u vidu konzistentni kvalitet koji je AskGamblers pokazao kroz svoje poslovanje, kao i nove mogućnosti koje nudi akvizicija, jasno je da od ove ekipe možemo očekivati još mnogo toga.