October 20, 2022 · Redakcija

Od oktobra kontrola legalnosti softvera u nadležnosti Tržišne inspekcije, AmCham sprovodi obuke

Treninzi su namenjeni predstavnicima inspekcijskih, pravosudnih i drugih nadležnih organa u čijoj su nadležnosti kontrola i procesuiranje softverske piraterije.

Nakon što je Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine izmenjen i dopunjen, Tržišna inspekcija je početkom oktobra preuzela od Poreske uprave nadležnost za kontrolu legalnosti softvera.

S tim u vezi, Američka privredna komora (AmCham Srbija) sprovodi seriju obuka i edukativnih radionica posvećenih unapređenju kapaciteta državnih organa da efikasnije štite prava intelektualne svojine kada su u pitanju softveri. 

Kako je saopšteno, treninzi su namenjeni predstavnicima inspekcijskih, pravosudnih i drugih nadležnih organa u čijoj su nadležnosti kontrola i procesuiranje softverske piraterije. Obuka je predviđena za predstavnike nadležnih organa iz Srbije, kao i za predstavnike nadležnih organa država regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija).

Istaknuto je da će tokom treninga kompanije koje su članice Američke privredne komore, kao nosioci prava intelektualne svojine, podeliti svoja znanja o internim politikama licenciranja i kategorijama proizvoda koji su na tržištu i dobrim međunarodnim praksama u nadzoru softverske piraterije, te dati smernice koje će biti od pomoći pri mapiranju ključnih tačaka nadzora u cilju smanjenja stope softverske piraterije u Srbiji i regionu.

Prema rečima Amalije Pavić, zamenice izvršnog direktora AmCham-a u Srbiji, istraživanja kompanije IDC pokazuju da jedan od tri nelegalno kupljena prava korišćenja softvera nose ozbiljan bezbednosni rizik u vidu malvera, koji ne predstavlja rizik samo za bezbednost računara, već ugrožava i mreže na koje su oni povezani.

„AmCham već četvrti put u poslednjih 15 godina vrši obuke nadležnih organa u Srbiji s ciljem unapređenja efikasnosti nadzora nad legalnošću softvera, i drago nam je da vlasnici prava intelektualne svojine u ovom domenu mogu da podele najbolje svetske prakse i najnovije trendove, čime verujemo da ćemo podići efikasnost nadležnih organa u Srbiji, ali i u regionu”, izjavila je Pavić.

Kako se navodi, koordinisani napori Vlade Republike Srbije, Američke ambasade i kompanija članica AmChama doveli su do značajnih promena na polju modernizacije regulatornog okvira i na njegovoj doslednijoj i koordinisanijoj primeni u poslednjih 20 godina. Ipak, istaknuto je da postoji prostor za napredak u tom domenu.

„Radujemo se edukacijama koje sprovodi AmCham Srbija, a koje nam pomažu da efikasnije radimo i nadamo se da će rezultati biti slični onima koje smo ostvarili u unapređenju nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu, kada smo u prve dve godine kapacitet nadzora povećali za više od 100 puta”, rekla je Mirjana Damjanović, načelnica odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača iz Sektora tržišne inspekcije.