October 18, 2022 · Redakcija

Pokrenut 12. mts app konkurs, prilika za osnovce da uđu u razvoj mobilinih aplikacija

Konkurs je za učenike iz speciajalizovanih odeljenja, koja rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva.

Telekom Srbija pokrenuo je 12. mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje početkom oktobra meseca i to s ciljem podrške mladim talentima.

Prema zvaničnom saopštenju, poziv za učešće upućen je na adrese 51 škole koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva.

Konkurs podrazumeva zadatak koji učesnici dobijaju da osmisle i izrade korisnu i zanimljivu aplikaciju za mobilne uređaje. Prilikom ocenjivanja, žiri će, kako se navodi, uzeti u obzir ne samo originalnost ideja i kompleksnosti u rešenju koda, već će posebno vrednovati one apikacije koje imaju društveno odgovornu namenu, odnosno mogu da unaprede upotrebu mobilnih telefona, doprinesu razvoju telekomunikacionih usluga ili zaštiti životne sredine.

Preko pomenutog programa, koji predstavlja motiv za sve učesnike, mladi će dobiti priliku ne samo da se umrežavaju, već i da podele svoja interesovanja, znanja i veštine, te dobiju vredne nagrade i steknu iskustvo.

Konkurs će biti realizovan u online formatu, a saopšteno je da će za učesnike biti pripremljene prezentacije u cilju upoznavanja sa zahtevima konkursa, temama i dosadašnjim uspešnim primerima aplikacija.

Na kraju konkursa, pet pobedničkih timova i aplikacija imaće priliku da budu deo Regionalnog app izazova, kao i da se takmiče sa učenicima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore za glavnu i specijalnu nagradu, budući da konkurs pod istim uslovima organizuju i m:tel BiH i m:tel CG.

Do sada je na mts app konkursu 193 tima predstavilo 200 aplikacija, a rok za prijavu timova i kratkog opisa aplikacija koje planiraju da izrade jeste 25. novembar 2022. godine. Takođe, prijavljeni timovi treba do 27. januara 2023. da dostave gotove aplikacije.

Dodatne informacije o konkursu mogu se pronaći na zvaničnom sajtu.